Crank's grova rågbullar
Receptet är för 16 rågbullar
Ingredienser:
Fördeg
½ liter grovt rågmjöl
4 dl havregryn
1 tsk salt
6 dl kokande vatten
Grunddeg:
50g jäst
1dl vatten
3 msk honung
5-6 dl vetemjöl special
Tillagning:
1. Fördeg: Blanda rågmjöl, havregryn och salt i en bunke och höll på det kokande vattnet. Ställ bunken åt sidan och låt svalna till +37 grader.
2. Grunddeg: Värm 1 dl vatten till +37 grader och låt honung och jäst lösas upp i vätskan.
3. Blanda för- och grunddeg och arbeta in dem i varandra. Tillsätt sedan vetemjölet portionsvis. OBS! Degen skall vara mycket kladdig. Låt sedan degen jäsa övertäckt i 40 min.
4. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 2 delar. Rulla ut varje del till en rulle och skär var och en i 8 bitar med en mjölad kniv eller degskrapa. Undvik att knåda in mer mjöl än aboslut nödvändigt i degen. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa i ca 40-45 min.
5. Sätt ugnen på +225 grader
6. Grädda rågbullarna mitt i ugnen i ca 15-20 min.
Låt bullarna mogna över natten innan ni fryser in dem eftersom de smakar bättre då.
Recept från http://www.tasteline.com/recept/Cranks_grova_ragbullar