Kryddig kyckling LCHF

4–6 portioner

4–6 kycklingfiléer i portionsstorlek
2 dl krämig kokosmjölk
1–2 dl vispgrädde
1 tsk sambal oelek
saften av 0,5 lime
1 tsk salt
smör till stekning

Gör så här:
1) Skiva kycklingfiléerna tvärs över i ”slantar”. Smält smör, gärna i en stekgryta och bryn filéerna försiktigt, men låt dem bli genomstekta. Låt vila i en annan form.
2) Sänk temperaturen. Slå på kokosmjölk och tillsätt sambal oelek, limesaft och salt. Vispa ihop smakerna. Låt puttra i fem minuter utan lock.
3) Tillsätt jordnötssmör och grädde och sjud anrättningen tills såsen antar en krämig konsistens, 5–10 minuter.
4) Färga eventuellt med några droppar soja eller valfri kryddsås. Lägg tillbaka kycklingen och värm. Servera eventuellt med lite rostade nötter eller kokos på toppen och gärna krispig sallad till.

 


Saffransbullar

Recept från http://arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15450
 

Ingredienser

50 g jäst
100 g Svenskt smör från Arla
5 dl mjölk
250 g Arla Köket® Kesellakvarg 
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Garnering: 
russin

Pensling: 
1 ägg

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 35 bitar och baka ut enkla lussekatter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.bak

 


Crank's grova rågbullar

Receptet är för 16 rågbullar

Ingredienser:

Fördeg
½ liter grovt rågmjöl
4 dl havregryn
1 tsk salt
6 dl kokande vatten

Grunddeg:
50g jäst
1dl vatten
3 msk honung
5-6 dl vetemjöl special

Tillagning: 

1. Fördeg: Blanda rågmjöl, havregryn och salt i en bunke och höll på det kokande vattnet. Ställ bunken åt sidan och låt svalna till +37 grader.

2. Grunddeg: Värm 1 dl vatten till +37 grader och låt honung och jäst lösas upp i vätskan.

3. Blanda för- och grunddeg och arbeta in dem i varandra. Tillsätt sedan vetemjölet portionsvis. OBS! Degen skall vara mycket kladdig. Låt sedan degen jäsa övertäckt i 40 min.

4. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 2 delar. Rulla ut varje del till en rulle och skär var och en i 8 bitar med en mjölad kniv eller degskrapa. Undvik att knåda in mer mjöl än aboslut nödvändigt i degen. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa i ca 40-45 min.

5. Sätt ugnen på +225 grader

6. Grädda rågbullarna mitt i ugnen i ca 15-20 min.

Låt bullarna mogna över natten innan ni fryser in dem eftersom de smakar bättre då.

Recept från http://www.tasteline.com/recept/Cranks_grova_ragbullar


Yoghurtbröd

Ingredienser

Jäst 50g

Yoghurt (turkisk) 1 liter

Salt 1 tsk

Olivolja 0,5 dl

Linfrön 1 dl

Solrosfrön 1 dl

Grahamsmjöl 4 dl

Vetemjöl 6 dl

Sirap 1 dl

 

Tillagning (2 tim 20 min )

1.      Värm yoghurten till 37°C (fingervarmt).

2.      Smula jästen i en stor bunke och häll på yoghurten. Rör om tills jästen löst sig.

3.      Tillsätt övriga ingredienser. Blanda degen väl i bunken. Lägg en bakduk över och låt jäsa 45 minuter.

4.      Blanda degen igen. Lägg bakplåtspapper i brödformar, eller smörj och bröa formen.
Fördela degen i formarna. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

5.      Sätt ugnen på 175°C.

6.      Grädda brödet i ugnen i ca 40 minuter. Testa med sticka att brödet är torrt inuti.

 

Recept från http://www.spisa.nu/3.17107/recept/saftigt-yoghurtbrod/


Grova rågbullar

Portionsbullar som passar till frukost och som mättar gott på utflykten.

Cirka 25 stycken

50 g jäst

1/2 liter vatten (ljummet)

2 dl havrekli

2 dl dinkelflingor

2 dl grovt rågmjöl

1/2 dl linfrö

2 msk smör- & rapsolja

1/2 dl brödsirap

1/2 tsk salt

9 dl rågsikt (500 g)

1. Smula jästen i en skål och häll på vattnet. Rör tills jästen löst sig.

2. Blanda ner havrekli, dinkelflingor, rågmjöl, linfrö, smör- och rapsolja, sirap, salt och rågsikt.

3. Bearbeta degen kraftigt (cirka 5 ­minuter i maskin eller 10 minuter för hand) tills degen släpper bunkens ­kanter. Låt jäsa under duk till dubbel storlek cirka 45 minuter.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 delar och forma till rullar. Skär varje rulle i 12-13 bitar och forma till bullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.

5. Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

6. Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter, tills bullarna fått gyllene färg. Låt svalna på galler under bakduk.

 

Recept från http://www.expressen.se/leva-och-bo/vakna-till-doften-av-nybakat-frukostbrod/


Fyllda paprikor

Ingridienser:
Paprikor
Nötfärs
Bacon
Morot
Gullök
Vitlök
Chilipulver
Tomatpuré
Krossade tomater
Salt och Peppar
 
Samt (exempelvis)
Champinjoner
Ost (feta, mozzarella, västerbotten osv)
Tärnad paprika
Broccoli
Färsk tärnad tomat
Palsternacka
Med mera (bara fantasin sätter stopp)
 
1. Fräs baconen och låt sedan fettet rinna av.
2. Stek köttfärsen och löken/vitlöken. Krydda med chili, salt och peppar.
3. Tillsätt baconen i stekpannan samt häll på tomatpuré och krossade tomater. Låt vätskan koka bort. 
4. Tärna morötterna och ha i blandningen
5. Gröp ur paprikorna och fyll sedan med köttfärsblandningen 
6. In i ugnen (175*C) i ca 10-15 min
 
 
Servera med antingen ris, stor sallad eller hembakat bröd!

RSS 2.0