Kryddig kyckling LCHF
4–6 portioner
4–6 kycklingfiléer i portionsstorlek
2 dl krämig kokosmjölk
1–2 dl vispgrädde
1 tsk sambal oelek
saften av 0,5 lime
1 tsk salt
smör till stekning
Gör så här:
1) Skiva kycklingfiléerna tvärs över i ”slantar”. Smält smör, gärna i en stekgryta och bryn filéerna försiktigt, men låt dem bli genomstekta. Låt vila i en annan form.
2) Sänk temperaturen. Slå på kokosmjölk och tillsätt sambal oelek, limesaft och salt. Vispa ihop smakerna. Låt puttra i fem minuter utan lock.
3) Tillsätt jordnötssmör och grädde och sjud anrättningen tills såsen antar en krämig konsistens, 5–10 minuter.
4) Färga eventuellt med några droppar soja eller valfri kryddsås. Lägg tillbaka kycklingen och värm. Servera eventuellt med lite rostade nötter eller kokos på toppen och gärna krispig sallad till.
Saffransbullar
Ingredienser
50 g jäst
100 g Svenskt smör från Arla
5 dl mjölk
250 g Arla Köket® Kesellakvarg
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Garnering:
russin
Pensling:
1 ägg
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 35 bitar och baka ut enkla lussekatter. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.bak
Crank's grova rågbullar
Receptet är för 16 rågbullar
Ingredienser:
Fördeg
½ liter grovt rågmjöl
4 dl havregryn
1 tsk salt
6 dl kokande vatten
Grunddeg:
50g jäst
1dl vatten
3 msk honung
5-6 dl vetemjöl special
Tillagning:
1. Fördeg: Blanda rågmjöl, havregryn och salt i en bunke och höll på det kokande vattnet. Ställ bunken åt sidan och låt svalna till +37 grader.
2. Grunddeg: Värm 1 dl vatten till +37 grader och låt honung och jäst lösas upp i vätskan.
3. Blanda för- och grunddeg och arbeta in dem i varandra. Tillsätt sedan vetemjölet portionsvis. OBS! Degen skall vara mycket kladdig. Låt sedan degen jäsa övertäckt i 40 min.
4. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 2 delar. Rulla ut varje del till en rulle och skär var och en i 8 bitar med en mjölad kniv eller degskrapa. Undvik att knåda in mer mjöl än aboslut nödvändigt i degen. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa i ca 40-45 min.
5. Sätt ugnen på +225 grader
6. Grädda rågbullarna mitt i ugnen i ca 15-20 min.
Låt bullarna mogna över natten innan ni fryser in dem eftersom de smakar bättre då.
Recept från http://www.tasteline.com/recept/Cranks_grova_ragbullar
Yoghurtbröd
Ingredienser
Jäst 50g
Yoghurt (turkisk) 1 liter
Salt 1 tsk
Olivolja 0,5 dl
Linfrön 1 dl
Solrosfrön 1 dl
Grahamsmjöl 4 dl
Vetemjöl 6 dl
Sirap 1 dl
Tillagning (2 tim 20 min )
1. Värm yoghurten till 37°C (fingervarmt).
2. Smula jästen i en stor bunke och häll på yoghurten. Rör om tills jästen löst sig.
3. Tillsätt övriga ingredienser. Blanda degen väl i bunken. Lägg en bakduk över och låt jäsa 45 minuter.
4. Blanda degen igen. Lägg bakplåtspapper i brödformar, eller smörj och bröa formen.
Fördela degen i formarna. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 175°C.
6. Grädda brödet i ugnen i ca 40 minuter. Testa med sticka att brödet är torrt inuti.
Recept från http://www.spisa.nu/3.17107/recept/saftigt-yoghurtbrod/
Grova rågbullar
Portionsbullar som passar till frukost och som mättar gott på utflykten.
Cirka 25 stycken
50 g jäst
1/2 liter vatten (ljummet)
2 dl havrekli
2 dl dinkelflingor
2 dl grovt rågmjöl
1/2 dl linfrö
2 msk smör- & rapsolja
1/2 dl brödsirap
1/2 tsk salt
9 dl rågsikt (500 g)
1. Smula jästen i en skål och häll på vattnet. Rör tills jästen löst sig.
2. Blanda ner havrekli, dinkelflingor, rågmjöl, linfrö, smör- och rapsolja, sirap, salt och rågsikt.
3. Bearbeta degen kraftigt (cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand) tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa under duk till dubbel storlek cirka 45 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 2 delar och forma till rullar. Skär varje rulle i 12-13 bitar och forma till bullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
5. Sätt ugnen på 225 grader. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
6. Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter, tills bullarna fått gyllene färg. Låt svalna på galler under bakduk.
Recept från http://www.expressen.se/leva-och-bo/vakna-till-doften-av-nybakat-frukostbrod/